A felhők között futunk – 2018. július 21-én

Gyertek a Radnai-havasokba, a rododendronok és a zergék otthonába!

 

Az 50 km hosszú és 30-40 km széles, tengerszemekben, gleccser alakította völgyekben és vízesésekben bővelkedő Radnai-havasok főgerincének jelentős része 2000 méter feletti és alpesi jellegű. Legmagasabb csúcsa a 2303 m Nagy-Pietrosz, de itt található Románia legmélyebb barlangja, az Izvorul Tausoarelor, amely 479 méterre nyúlik le a felszín alá, és a Lovak vízesése is, amely a maga 80 méteres magasságával Románia legnagyobb vízesése.

A Radnai-havasok Nemzeti Park a Keleti-Kárpátok északi csoportjának legnagyobb természetvédelmi területe. A rododendronok és a fekete kecskék országában kialakított magashegyi pályák a csapások, a vadösvények, a köz- és erdei utak, a jelölt és jelöletlen ösvények, a nagy lejtők és a nehéz terep ötvözetében mutatják meg a környék valódi arcát és értékét.

 

A versenyen indulók három útvonalon mérhetik össze tudásukat, abból a célból, hogy fiatal, idős, gyors, lassú, gyakorlott vagy kezdő futó is megtalálja a kedvére valót, illetve, hogy egy aktív hétvégét kínáljon a hegyi sportokat gyakorló családtagok számára is:

Puzdrák útvonala: 25 km, 2100 m d+, a tapasztalt, edzett futók számára
Galac-útvonal: 16 km, 1250 m d+, azok számára, akik most bontogatják szárnyaikat a hegyi futás területén
Lovak vízesése-útvonal: 7 km, 600 m d+, a gyerekek és családosok számára is könnyen bejárható útvonal

 

Puzdrák útvonala

Távolság: 25 km, 2100 m szintkülönbséggel

Nehézségi szint: nagyon nehéz

Kezdés: 10:00 órakor a Hotel Cerbul előtt

Szintidő: 2 óra az első hidratálási pontig (6 km)

Kategóriák: Nő 18-29; 30-39; 40-49; 50+; open • Férfi 18-29; 30-39; 40-49; 50-59; 60+; open

Nevezési díj: 100 RON (7000 forint), amely a versenyre való regisztrációkor bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással fizethető

Átutalásos fizetés esetén szükséges információk:

  • Kedvezményezett: Asociaţia Clubul Sporturilor Montane Rupicapra (ACSM Rupicapra)
  • Nemzetközi számlaszám (IBAN): RO97 BTRL HUFC RT02 4009 6301
  • Bank: Banca Transilvania, SWIFT kód: BTRLRO22

 

A Puzdrák útvonala a 850 méter magasan található Borsáról indul, a sípálya mellől. Átszeli az üdülőtelepet, és a Forrás-völgyön (Valea Fantanii) felmászva eléri a Fürdő-völgyet (Valea Cimpoioasa), majd 1500 méter magasra mászik a Fürdő-vízesés (Cascada Cimpoioasa) mellett. Itt található az első hidratáló pont (5.8 km). Innen szintgörbén halad a Galac-csúcs lábáig, majd lefelé a Nemes-patak (Valea Negoiescului) völgye felé, ahol régen a hegység egyetlen menedékháza, a Puzdra-kabana állt a túrasízők rendelkezésére. A Puzdrák-vízesése alatt, az új és korszerű esztenaház mellett elhaladva megérkezik az első frissítőponthoz (8.5 km). Innen kezdődik az erdei mászás. Az erdőből kiérve, az alpesi növényzeten áthaladva, eléri a Puzdra-csúcsot, a verseny legmagasabb pontját (2189 m). A következő kilométereket 2000 méter feletti magasságban teszi meg. A Puzdra-bérc és a főgerinc találkozásánál újabb hidratáló pont várja a versenyzőket (12.3 km). A következőkben az útvonal érinti a Nagy-Ányes (Aniesul Mare, 2160), a Nagy-Tejes (Laptelui 2100 m), Nemes (Negoiescului 1960 m), Galac (Galatului 2050 m) csúcsokat, majd a Galac-nyereg felé ereszkedve egy tó partján találkozik a hidratáló ponttal (15.9 km). A gerinc vonalán a Gargaló-nyeregig (Saua Gargalau), majd az Aranyos-Beszterce forrástónál érinti a második frissítő pontot (19.5 km), majd leereszkedik az Asztal-csúcs (Varful Stiol) felé. Innen egy, a Lovak vízesésével (Cascada Cailor) szembeni meredek oldalon leérkezik az utolsó frissítőponthoz (21.8 km), és az utolsó emelkedő megmászása után a sípályán lecsúszva célba ér.

Ezt az útvonalat kizárólag tapasztalt és gyakorlott futóknak ajánljuk. Az első hidratálópontig (5,8 km), ahol a Puzdrák és a Galac-útvonal kettéválik, a versenyzőknek meg kell felelniük a kétórás szintidőnek. Azokat, akiknek nem sikerül két órán belül teljesíteniük ezt a szakaszt, az ellenőrzőpontnál a szervezők a Galac-útvonal felé irányítják.

A versenyen azok a személyek vehetnek részt, akik 2018. január 1-én betöltötték a 18 évet.

Galac-útvonal

Távolság: 16 km, 1250 m szintkülönbséggel

Nehézségi szint: közepes nehézség

Kezdés: 10:00 órakor, a Hotel Cerbul előtt

Szintidő: 3 óra az első hidratálási pontnál (6 km)

Kategóriák: Női nyitott • Férfi nyitott

Nevezési díj: 100 RON (5000 forint), amely a versenyre való regisztrációkor bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással fizethető

Átutalásos fizetés esetén szükséges információk:

  • Kedvezményezett: Asociaţia Clubul Sporturilor Montane Rupicapra (ACSM Rupicapra)
  • Nemzetközi számlaszám (IBAN): RO97 BTRL HUFC RT02 4009 6301
  • Bank: Banca Transilvania, SWIFT kód: BTRLRO22

 

A Galac-útvonal a 850 méter magasan található Borsáról indul, a sípálya mellől. Átszeli az üdülőtelepet, és a Forrás-völgyön (Valea Fantanii) felmászva eléri a Fürdő-völgyet (Valea Cimpoioasa), majd 1500 méter magasra mászik a Fürdő-vízesés (Cascada Cimpoioasa) mellett. Itt található az első hidratáló pont (5.8 km). Innen szintgörbén halad a Galac-csúcs lábáig, majd feltér a nyeregbe, a következő hidratáló pontig (7.3 km). A gerinc vonalán halad a Gargaló-nyeregig (Saua Gargalau), majd az Aranyos-Beszterce forrástónál érinti az első frissítő pontot (10.8 km), majd leereszkedik az Asztal-csúcs (Varful Stiol) felé. Innen egy, a Lovak vízesésével (Cascada Cailor) szembeni meredek oldalon leérkezik az utolsó frissítőponthoz (13 km), és az utolsó emelkedő megmászása után a sípályán lecsúszva célba ér.

Az első hidratálópontig (5,8 km), ahol a Puzdrák és a Galac-útvonal kettéválik, a Galac-útvonal versenyzőinek meg kell felelniük a háromórás szintidőnek. Azokat, akiknek nem sikerül három órán belül teljesíteniük az első szakaszt, az ellenőrzőpontnál a szervezők visszakísérik a versenyközpontba.

Lovak Vízesése-útvonal

Távolság: 7 km, 600 m szintkülönbséggel

Nehézségi szint: könnyű

Kezdés: 10:00 órakor, a Hotel Cerbul előtt

Szintidő: nem létezik

Kategóriák: Női nyílt • Férfi nyílt

Nevezési díj: 50 RON (3500 forint), amely a versenyre való regisztrációkor bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással fizethető

Átutalásos fizetés esetén szükséges információk:

  • Kedvezményezett: Asociaţia Clubul Sporturilor Montane Rupicapra (ACSM Rupicapra)
  • Nemzetközi számlaszám (IBAN): RO97 BTRL HUFC RT02 4009 6301
  • Bank: Banca Transilvania, SWIFT kód: BTRLRO22

 

A Lovak vízesése-útvonal a 850 méter magasan található Borsáról indul, a sípálya mellől. Átszeli az üdülőtelepet, és a Forrás-völgyön (Valea Fantanii) felmászva találkozik a másik két útvonallal és az egyetlen frissítőponttal (4.3 km). Egy rövid pillantást enged a Lovak vízesésére, majd az emelkedőt megmászva, a sípályán lecsúszva célba is ér.

Az útvonal első része követi az erdei utat, aztán a Lovak vízeséséig a széles turista útvonalat. A második szakasz azon az útvonalon halad, amely összeköti a felvonó felső állomását a vízeséssel. Mivel egyik szakaszon sem kell akadályokra számítani, ezért nem állapítottunk meg szintidőt. Szeretettel várjuk a gyerekek és szülők alkotta csapatokat is!