fbpx

Sporturi montane
pentru copii

Proiectul a luat naștere începând cu anul 2014 ca eveniment partener al concursului Făget Tour din Cluj, tocmai din dorința de a aduce și copiii în mijlocul naturii. Făget Tour este un concurs de alergare pentru adulți si ne-am dorit ca cei care concurează să vină împreună cu familia, să includă și copiii în programul unei zile pline de sport și voie bună. 

Astfel evenimentul “Sporturi montane pentru copii” are un real succes, iar activitățile la care iau parte copiii sunt pe măsura vârstei și îndemânării lor: alergare, orientare în alergare, cățărare, jocuri și manufactură pe tema sporturilor în natură. Iar pe lângă toate acestea, copiii învață despre natură și fairplay.

IMG_3333.JPG

2019

RAPORT SPORTURI MONTANE PENTRU COPII – EDIȚIA 2019

Programul Sporturi Montane pentru Copii are ca scop apropierea tinerilor de mediul natural printr-un stil de viață în care mișcarea este motorul vieții. Sportul în natură, în special la munte, înseamnă experiențe diferite de cele citadine, are farmecul lui aparte. Acestea pot fi savurate dacă cunoaștem acest mediu, suntem conștienți de regulile sale specifice.

Evenimentul Sporturi Montane pentru Copii dorește să atragă familiile, cu mic cu mare, în natură, pentru a desfășura împreună cât mai multe activități.  Cei care au gândit și realizat acest program au zeci de ani de experiențe pozitive în acest sens și au convingerea că această cale este cea mai benefică pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil în cadrul familiei.

În 26 octombrie 2019 s-a desfășurat faza finală a programului Sporturi Montane pentru Copii. A fost un eveniment plăcut, interesant pentru cei mici și mari. Concursul Făget Tour se adresează alergătorilor montani, având o probă de maraton, semimaraton și cros. Programul Sporturi Montane pentru Copii ca eveniment partener are rolul să introducă copii în lumea sportivă în care părinții, frații, prietenii lor trăiesc experiențe pozitive.

Pentru copii am creat un program mult mai vast având diferite ateliere:

Atelierul de cățărare: prezintă o activitate care ar trebui corect însușită de toți cei care fac sport sau excursii la munte. Regulile sunt valabile și în viața cotidiană. Prin acest atelier am oferit doar o “gustare” din ceea ce înseamnă cățărarea. Activitate a fost condusă de cei de la Alpine Tours și Zaiko Adventures. A fost un atelier de cățărare pe perete artificial și una de echilibru, de cățărare pe lăzi. Ambele activități s-au desfășurat cu asigurare superioară cu coardă și echipament adecvat însemmând ham, cască. Au participat 120 de copii.

Atelierul de orientare prezintă modalitățile de folosire a hărții și a busolei, a descoperirii diferitelor forme de relief și vegetație reprezentate pe hartă. Activitatea a fost condusă de sportivii asociațiilor sportive TransSilva și Compass. Au participat 90 de copii

Atelierul de alergare prezintă o activitate care crește din ce în ce mai mult în popularitate, este accesibilă oricui și este foarte sănătoasă. Am oferit un model familial în care toți membrii participă. Atelierul de alergare a avut ca activitate finală participarea copiilor alături de părinți la proba Family din cadrul Făget Tour. Activitățile au fost conduse de sportivii Clubului Rupicapra și Runners Club. Au participat 139 de copii.

Atelierul de jocuri de îndemânare prezintă idei de activități care pot fi făcute în timpul liber sau repaosului forțat cauzat de exemplu de condițiile meteo neprielnice. Latura familială este accentuată și aici. Activitățile au fost conduse de cei de la Asociația Turism Activ Trascău. Au participat 95 e copii.

Atelierul de manufactură oferă un model așa zis de cabană, idei de cum poate fi petrecut timpul de liber în mod plăcut și interesant. Subliniem totodată faptul că aceste activități stimulează gândirea și creativitatea. Activitatea a fost condusă de cei de la Asociația Urban Kiddo. Au participat 80 de copii.

Atelierul de călărie a fost organizat de Asociatia Tatarka și a constat din plimbare cu calul, respectiv cunoașterea echipamentului de călărie. Au participat 90 de copii. A fost interes mai mare, dar numărul de cai nu a permis mai mulți participanți.

Atelierul de tir cu arcul a fost organizat de echipa condusă de Békési Attila. Au prezentat metode de folosire a arcului și a săgeții, au tras la țintă pe panouri amplasate la diferite distanțe. Au participat 80 de copii.

Atelierul de reciclare a fost organizat de Asociatia Selective group Györgyfalva-Gheorgheni. Copiii au învățat prin diferite jocuri modul în care deșeurile rezultate din activitatea zilnică pot deveni resurse din care se pot crea lucruri interesante. Astfel ei vor vedea altfel problema deșeurilor și materialele care ajung azi o mare problemă, ca o oportunitate pentru acțiuni creative. Au participat 90 de copii.

Fazele pregătitoare ale programului Sporturi Montane pentru Copii au avut concursuri de orientare, alergare și excursii educative.

În 6 iulie s-a desfășurat Ziua Sportivă Gheorgheni unde, în parteneriat cu Asociația Părinților Gheorgheni am organizat atelierul de Orientare, Cățărare și Alergare. Au participat 22 de copii.

În perioada 1 septembrie 26 octombrie au fost montate 60 de posturi de orientare în pădurea Dumbrava. Au fost concepute 3 hărți cu 3 trasee de diferite dificultăți. Aceste hărți au fost depuse la recepția Pensiunii Roata Făget, pentru ca toți doritorii să aibă acces la ele. Pentru a parcurge un traseu, participantul trebuia să ridice harta, să urmeze instrucțiunile atașate hărții. Trebuia găsit punctul de start în teren. Din acel punct trebuia pornit o aplicatie de alergare care înregistrează drumul parcurs. La sfârșitul traseului înregistrarea pe trebuia trimisă organizatorilor. Astfel am putut verifica corectitudinea parcurgerii traseului.

Finalul s-a desfășurat pe terenul din Valea Gârbăului în 26 octombrie. Au fost prezenți 1100 de adulți și 300 de copii. Organizatorii au adus 65 de persoane pentru a conduce și a ajuta la buna desfășurare a evenimentului. Am beneficiat de sprijinul Poliției și Jandarmeriei. A fost prezent un echipaj medical cu ambulanță al firmei Dey Security, Divizia Medicală.

La program au asistat aproximativ 1200 de adulți, dintre care unii activi, alții pasiv. La activități au participat 300 de copii. Unii dintre ei au participat la toate atelierele alții doar la unele. Estimăm un număr de 150 de copii care au participat la toate și 150 care au particit la una sau mai multe. Programul a fost ajutat de 65 de voluntari, dintre care 20 au participat la toate acțiunile pregătitoare.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului local Cluj Napoca, ajutat de  parteneri: Clubul Sporturilor Montane Rupicapra, Runners Club, Restaurant Roata Făget,  Alpine Tours, Zaiko Adventures, TranSilva, Compass, Urban Kiddo, Asociația Turism Activ Trascău, Tatarka, Asociația Selective Group Györgyfalva-Gheorgheni.

 

Responsabil program Sporturi Montane pentru Copii 2019: Bogya Zoltan 

 

2016-2017

2014-2015