Sporturi montane
pentru copii

Proiectul a luat naștere începând cu anul 2014 ca eveniment partener al concursului Făget Tour din Cluj, tocmai din dorința de a aduce și copiii în mijlocul naturii. Făget Tour este un concurs de alergare pentru adulți si ne-am dorit ca cei care concurează să vină împreună cu familia, să includă și copiii în programul unei zile pline de sport și voie bună. 

Astfel evenimentul “Sporturi montane pentru copii” are un real succes, iar activitățile la care iau parte copiii sunt pe măsura vârstei și îndemânării lor: alergare, orientare în alergare, cățărare, jocuri și manufactură pe tema sporturilor în natură. Iar pe lângă toate acestea, copiii învață despre natură și fairplay.

IMG_3333.JPG

2016-2017

RAPORT SPORTURI MONTANE PENTRU COPII, EDIȚIA 2018

Programul „Sporturi Montane pentru Copii” are ca scop apropierea tinerilor de mediul natural arătând un mod de viață în care mișcarea este motorul vieții. Sportul în natură, în special la munte, înseamnă experiențe diferite de cele citadine, are farmecul lui aparte. Acestea pot fi savurate dacă cunoaștem acest mediu, regulile sale specifice.

Programul „Sporturi Montane pentru Copii” dorește să atragă familiile, cu mic cu mare, în natură, pentru a desfășura împreună cât mai multe activități.  Cei care au gândit și realizat acest program au zeci de ani de experiențe pozitive și au convingerea că această cale este cea mai benefică pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil în cadrul familiei.

În 20 octombrie 2018 s-a desfășurat faza finală a programului „Sporturi Montane pentru Copii”. A fost un eveniment plăcut, interesant pentru cei mici și mari. Concursul „Făget Tour” se adresează alergătorilor montani, având o probă de semimaraton și una de cros. Programul „Sporturi Montane pentru Copii”, ca eveniment partener, are rolul să introducă copii în lumea sportivă în care părinții, frații prietenii lor trăiesc experiențe pozitive.

Pentru copii am creat un program mult mai vast având diferite ateliere:

  •         Atelierul de cățărare, prezintă o activitate care ar trebui corect însușită de toți cei care fac sport sau excursii la munte. Regulile sunt valabile în viața cotidiană. Prin acest atelier am oferit doar o “gustare” din ceea ce înseamnă cățărarea. Activitate a fost condusă de cei de la Alpine Tours. A fost un atelier de cățărare pe perete artificial și una de echilibru de cățărare pe lăzi. Ambele activități s-au desfășurat cu asigurare superioară cu coardă și echipament adecvat însemmând ham, cască.  Au participat 159 de copii.
  •         Atelierul de orientare prezintă modalitățile de folosire a hărții și a busolei, a descoperirii diferitelor forme de relief și vegetație reprezentate pe hartă. Activitatea a fost condusă de sportivii asociațiilor sportive TransSilva și Compass. Au participat 120 de copii.
  •         Atelierul de alergare prezintă o activitate care crește din ce în ce mai mult în popularitate, este accesibilă oricui și este foarte sănătoasă. Am oferit un model familial în care toți membrii participă. Atelierul de alergare a avut ca activitate finală participarea copiilor alături de părinți la proba Family din cadrul Făget Tour. Activitățile au fost conduse de sportivii Clubului Rupicapra și Runners Club. Au participat 139 de copii.
  •         Atelierul de jocuri sportive prezintă idei de activități care pot fi făcute în timpul liber sau repaosului forțat cauzat de exemplu de condițiile meteo neprielnice. Latura familială este accentuată și aici. Activitățile au fost conduse de cei de la Asociația Turism Activ Trascău, UrbanKiddo și Spando Ski Team. Au participat 45 de copii.
  •         Atelierul de manufactură oferă un model așa zis de cabană, idei de cum poate fi petrecut timpul de liber în mod plăcut și interesant. Subliniem totodată faptul că aceste activități stimulează gândirea și creativitatea. Activitatea a fost condusă de cei de la Asociația Urban Kiddo. Au participat 60 de copii.
  •         Atelierul de Călărie a fost organizat de Asociatia Tatarka a constat din plimbare cu calul cunoașterea echipamentului de călărie. Au participat 85 de copii.
  •         Atelierul de schi a fost organizat de Spando Ski Team a prezentat metode de antrenament fără zăpadă cu diferite aparate simulatoare de ski, precum și filmulețe din taberele lor organizate în munți.  Au participat 94 de copii.

Fazele pregătitoare ale programului Sporturi Montane pentru Copii au avut concursuri de orientare, alergare și excursii educative.

În 23 iunie s-a desfășurat Ziua Sportivă Gheorgheni unde în parteneriat cu Asociația Părinților Gheorgheni am organizat atelierul de Orientare, Cățărare și Alergare. Au participat 94 copii.

În 21-23 septembrie cu elevii din Liceul Bathory am organizat o ieșire în Moldovenești pe valea Arieșului cu excursie în munții Trascăului. Au fost exersate elemente de tehnica mersului pe munte, orientare, campare, precum și jocuri de cabană. Au participat 27 de copii.

Finalul s-a desfășurat pe terenul din Valea Gârbăului în 20 octombrie. Au fost prezenți 1200 de adulți și 300 de copii. Organizatorii au adus 60 de persoane pentru a conduce și a ajuta la buna desfășurare a evenimentului. Am beneficiat de sprijinul Poliției și Jandarmeriei.

La program au asistat aproximativ 1200 de adulți, dintre care unii active alții pasiv. La activități au participat 8120 copii. Unii dintre ei au participat la toate atelierele, alții doar la unele. Estimăm un număr de 200 de copii care au participat la toate, și 400 care au particit la una sau mai multe. Programul a fost ajutat de 53 de voluntari, dintre care 10 au participat la toate acțiunile, toții la cea din Valea Garbăului la 20 octombrie

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului local Cluj Napoca, ajutat de  parteneri: Consiliul Județean Cluj, Clubul Sporturilor Montane Rupicapra, Runners Club, fun-run.ro, Alpine Tours, TranSilva, Compass, Urban Kiddo, Turism Activ Trascău, Tatarka.

Bogya Zoltan,
Responsabil program Sporturi Montane pentru Copii 2018

2014-2015