fbpx

Alergare pe crestele Alpilor Transilvaniei

Timp de 4 zile, între 8-11 septembrie, trei membri ai Clubului Sporturilor Montane Rupicapra, Bogya Zoltán, Robu Júlia și Alex Ivanov au pornit într-o aventură:  urcarea a 9 vârfuri de peste 2500 m înălțime, pe rând din Carpații Meridionali, pornind din Avrig și ajungând la Bușteni.

Planul lor a fost de a parcurge 150 km, cu 12500 m+, fără utilizarea vreunui mijloc de transport.

Deşi cunosc aproape toate masivele sale, sunt în continuare atras de parcurgerea întegrală a Carpaților Meridionali: doresc repetarea aventurii din 2014​. Alergarea montană ia amploare în rândul montaniarzilor, oferă posibilitatea parcurgerii unor distanţe mari, fără să cari casa în spinare.
Bogya Zoltán
Ador proiectele care îmi aduc o provocare, îmi place aventura montană și tot ce înseamnă muntele. Acolo mă simt în elementul meu.
Proiectul 9x2500 înseamnă pentru mine o disciplină mai mare, atenție la detalii, o pregătire mentală diferită față de un ultramaraton pe o distanță legată. Doresc să parcurg traseul cu cap, controlat și să admir totul din jur.
Alex Ivanov
Doresc să particip la această provocare tocmai din dragostea pentru natură și pentru munte, și pentru a ieși, chiar și pentru o perioadă scurtă, din cotidian. Am parcurs distanțe lungi de-a lungul timpului, dar niciodată într-o manieră de provocare. Vreau să învăț mult de la oameni mai experimentați decât mine, cu care o să parcurgem integral sau parțial această distanță.
Robu Júlia

PLANURILE

ZIUA 1 - JOI, 8 septembrie
33 KM, 3700 M+

Porumbacu de Sus,
Cabana Negoiu,
Vârful Șerbota
Custura Sărății
Vârful Negoiu
Strunga Doamnei
Vârful Lespezi
Cornul Călțunului
Lacul Călțun
Vârful Lăițel
Șaua Paltinu
Iezerul Caprei
Șaua Caprei
Vârful Văiuga
Vârful Vânătoarea lui Buteanu

Timp estimat de mers: 14 ore

LACUL CAPRA

ZIUA 2 - vineri, 9 septembrie
43 KM , 2900 M+

Fereastra Zmeilor
Arpășel
Vârful Mircii
Podu Giurgiului
Vârful Podragu
Ucea
Viștea Mare
Moldoveanu
Hârtopul Ursului
Gălășescu
Fereastra Mare a Sâmbetei
Vârful Iezer
Șaua Fundul Bândei
Vârful Dara
Hârtopul Darei
Zârna
Ludișoru
Berivoiu Mare

Timp estimat de mers: 15 ore

COMISUL / LACUL PECINEACU

ZIUA 3 - sâmbătă, 10 septembrie
39 KM, 2680 M+

Vârful Tămașului
Vârful Tămășel
Valea Tămășel
Piatra Craiului
La Zaplaz
Vârful La Om
Vârful Ascuțit

Timp estimat de mers: 14 ore

CABANA CURMĂTURA

ZIUA 4 - duminică, 11 septembrie
37 KM, 3000 M+

Prăpăstiile Zărneștilor
satul Măgura
Bran
Refugiul Ciubotea
Valea Ciubotea
Vf. Omu
Vf. Capul Morarului
Vf. Bucura Dumbravă
Valea Cerbului
Poiana Coștilei
Bușteni

Timp estimat de mers: 14 ore

Cele 9 vârfuri

POVESTEA DE LA FINAL

12×2500 a fost o provocare de a urca toate vârfurile din Carpații Meridionali de peste 2500 m. Am lansat provocarea în 2020, reușind ca în 2022 să realizăm o parte din ea.

În prima zi am pornit de sub poalele Făgărașilor și am realizat 100% din plan: vârfurile Negoiu, Lespezi, Cornu Călțunului și Vânătoarea lui Buteanu. Vremea excelentă, pregătirea noastră pe măsură, toate în cea mai mare ordine. Doar tabăra nu ne aștepta la Lacul Capra, ci la lacul Bâlea.

A doua zi Muntele a fost mai puțin generos cu noi. Am pornit cu un handicap de 4 km si 400 m diferență de nivel. Vremea instabilă de la început s-a stabilizat cu plafonul de nori la 2000 de m și un vânt de 30-60 km/h.

Vârful Viștea Mare ne-a primit extrem de rece. Moldoveanu a fost puțin mai blând, cu câteva raze de sore și o adiere plăcută de vânt. Reîntorși pe Viștea însă ne-a așteptat vântul și ploaia, și nu ne-au mai părăsit. La refugiul Viștea am fost nevoiți să ne refacem puterile și planurile. Am golit rucsacul de haine și mâncare. Deși vârfurile Dara și Hârtopul Darei au fost planificate pe această, ele s-au ascuns din fața noastră în ceața densă care s-a lăsat în jurul nostru. În Fereastra Mare a Sâmbetei, am hotărât să părăsim creasta și să coborâm. Astfel cele două vărfuri s-au dus pe apa Sâmbetei. Noi însă am ajuns cu bine la tabăra pusă de colegii noștrii, mutată de la Bâlea.

A treia zi nu am mai urcat înapoi în creasta Făgărașilor ci ne-am deplasat cu mașina la poalele Pietrei Craiului. Sub amenintarea ploii am urcat în creastă și am parcurs-o din Vârful Ascuțit până în Piscul Ciobanului. Vremea ne-a iertat și am putut coborî uscați și veseli la cazarea rezervată în prealabil.

Satul Măgura este situată între Piatra Craiului și Bucegi. Ploaia ne-a prins când ne consumam în liniste cina în grădina casei de oaspeți.

A patra zi am pornit din Bran. Am parcurs cu mașina porțiunea Măgura-Bran și am urcat spre refugiul Țigănești pe un marcaj cu bandă roșu-galben, care părea recent pusă. I-am ajuns în urmă și pe oamenii care puneau benzile și pregăteau traseul Maratonului Omu.

Din refugiul Țigănești am urcat în creastă prin hornul Țigănești. Echipat necorespunzator cu cabluri vechi, această porțiune de traseu prezintă pericol pentru cine vrea să se țină de cabluri. Am povestit cu un drumeț care tocmai ieșea din Hornul Mare al Mălăieștilor. El venea tocmai din Alaska, și era încântat de munții noștrii. Ajunși pe Omu, mare ne-a fost dezamăgirea, găsind cabana închisă. Multă lume venită de la Babele, a manifestat aceeași nedumerire – din păcate nu e cine să-l deservească. Turismul montan de pe Valea Prahovei din păcate se rezumă doar la vale și câteva trasee dedicate, iar vârful Omu iese din vizorul autorităților responsabile de turismul montan.

Fiind pe loc, am vizitat și celelalte vârfuri de peste 2500 din Bucegi: Vârful Bucura Dumbrava și Capul Morarului, aflate în apropiere.

Coborând pe Valea Cerbului am admirat caprele negre care pășteau liniștite (grație traseelor neamenajate pe care nu se aventureză turiștii nepregătiți de munte). În apropiere de Gura Diham am ajuns la finalul escapadei noastre.

Scopul nostru a fost atins parțial, realizând urcarea pe 9 vârfuri de 2500. Celelalte ne mai așteaptă cu răbdare. Promitem să nu întârziem foarte mult. Acum, atât a fost posibil, plăcut și realizabil.

Echipa Julia, Alex și Zoli bácsi a parcurs toate cele 9 vârfuri. Csaba a urcat doar pe 6 dintre ele. Felicitări celor care au parcurs vârfurile.  Echipa de sprijin Vio, Zoli și Gábor a asigurat condițiile optime pentru alimentarea și regenerarea echipei de vârf. Mulțumiri lor și celor care au urmărit aventura pe diferite canale.

Text: Bogya Zoltán 

PROIECTE SIMILARE