Alegerea locației – o sarcină bifată

Autor: Szénási Zoltán

Un iubitor de munte nu are cum să nu aștepte prima ninsoare, și implicit, venirea iernii. Anul acesta mi s-a pus la grea încercare răbdarea: este mijlocul lui februarie și iarna tot nu a venit. Așa că, sunt nevoit  să mă obișnuiesc cu gândul, că anul acesta nu vom avea parte nici de frig, nici de zăpadă.

Lipsa acută a zăpezii s-a resimțit și pe pârtiile din România. Aproape toate domeniile schiabile se confruntă cu cantitatea mică de zăpadă căzută, astfel și noi avem o sarcină grea în alegerea locației, care va urma să găzduiască evenimentul 10k Vertical.

După primele teste efectuate am constatat că pârtia ideală trebuie să aibă aproximativ 2–3 km lungime și să cumuleze minim 500 metri diferență de nivel, să fie la o altitudine între 1500-2000 m și să fie ferită de vânt într-o proporție cât mai mare. Altfel nu avem șanse să terminăm cei 10 km verticali în 24 ore, pentru că:

– O pârtie cu diferența de nivel sub 500 m+ și cu o lungime mai mică de 2 km ne-ar obliga să facem prea multe tranziții, ceea ce înseamnă minute prețioase în plus (dat jos piei de focă, reglat bocanci și clăpari, îmbrăcat/dezbrăcat) din cauza cărora în 24 ore nu am putea parcurge cei 10 km verticali.

– Dacă baza pârtiei se află sub 1500 metri altitudine există posibilitatea ca la sfârșitul lui martie să nu mai fie zăpadă suficientă.

– Dacă pârtia se află într-o zonă expusă vântului, riscul de hipotermie crește, mai ales în timpul nopții. Unul din motivele pentru care am renunțat la pârtiile din Șureanu este și acest aspect.

Pe lângă acestea, pârtia/stațiunea trebuie să îndeplinească și următoarele criterii:

administratorul pârtiei să fie de acord cu proiectul nostru

– echipa de Salvamont-Salvaspeo care activează în zonă să fie partener în această încercare

– să dispunem de un refugiu unde se poate adăposti și pregăti echipa de suport

Toate condițiile calculate și gândite de noi, păreau să se îndeplinească la Ski Resort Transalpina, un domeniu schiabil între Voineasa și Obârșia Lotrului, Vâlcea. Ne-am și înțeles cu echipa 10k Vertical să mergem să testăm zona și să povestim cu administratorii pârtiei și autoritățile, doar că pârtia nu și-a deschis porțile până la data de 30 ianuarie… (puteți ghici) din cauza lipsei de zăpadă! Îngrijorarea începuse să apară și în rândul echipei: oare se va deschide pârtia și oare va corespunde așteptărilor noastre?

Până la urmă, zona a avut parte de ninsori, iar noi, între 8–9 februarie am mers să vedem și să încercăm condițiile.

Prima impresie? Lume foarte multă pe o pârtie cu grad de dificultate mare, cu zăpadă puțină și multe porțiuni cu gheață. Dar aparent, profilul pârtiei era foarte bună, iar administratorul domeniului și Salvamont Voineasa ne-au primit cu brațele deschise. S-au bucurat de o asemenea inițiativă și ne-au promis, că ne vor ajuta cu tot ce le stă în putință ca planul nostru să fie îndeplinit.

În mare, totul pare pregătit. Trebuie doar să ne antrenăm și să sperăm că zăpada va ține până la sfârșit de martie.

Mulțumim din suflet administrației Ski Resort Transalpina și Salvamont Voineasa pentru că sunteți alături de noi!

Planul 10k Vertical

Autor: Katona Alpár “De ce vreți să urcați Muntele Everest?” l-a întrebat în 1923 un reporter al New York Times pe George Leight Mallory, un

Read More »